Yurtdışı Patent Tescili

Patent ya da faydalı modeller, tescil edildikleri ülkede koruma sağlar. Türkiye’de tescil edilen ya da tescil müracaatı gerçekleştirilen patent yede faydalı modelin yurtdışında da tescil müracaatı istendiği takdirde, yasal rüçhan süreleri içerisinde Türkiye’de müracaat edilen başvurunun rüçhan haklarını kullanılarak Paris Sözleşmesi’ne taraf ülkelerde patent ya da faydalı model tescil müracaatı gerçekleştirilebilir. Bu sayede, istenilen ülkede yapılacak patent ya da faydalı model müracaatı, Türkiye’deki ilk müracaat tarihinden itibaren geçerlilik kazanmış olur.

Yurtdışı Patent ya da Faydalı Model tescil müracaatı yolları;

(PCT) Patent İşbirliği Anlaşması – Uluslararası Patent Başvurusu

Patent İşbirliği Anlaşmasına Türkiye 01.01.1996 tarihinde taraf olmuştur. Müracaat sahiplerinin ulusal Patent Enstitülerinde müracaat ettikleri patent başvurusunun, Patent İşbirliği Anlaşmasına taraf ülkelerde daha geniş bir zaman dilimi içerisinde ve çok daha ekonomik maliyet ile tescil edilmesine olanak sağlayan bir patent tescil sistemidir.

Yaklaşık tüm devletlerinin üyesi olduğu Patent İşbirliği Anlaşmasına göre patent müracaatları bireysel başvurularda rüçhan süresi 12 aydır. Bu süre 30 aya kadar uzatılabilmektedir.

Patent İşbirliği Anlaşmasına dahilinde patent müracaatı gerçekleştirmenin bir diğer avantajı ise, araştırma ve ön inceleme işlemlerinin merkezi olarak yapılmasından dolayı, kolay, güçlü ve ulusal patent müracaatlarına göre daha ekonomik bir başvuru sistemi olmasıdır.

(EPC)  Avrupa Patent Tescili – ( European Patent Convention )

Sistemin amacı, buluşların korunması konularında üye ülkeler arasında işbirliğinin arttırılması, üye ülkelerin tümünde geçerli bir “patent başvuru ve koruma sistemi’nin kurulması, üye ülkeler arasında aynı patent hukukunun oluşturulmasıdır. Bu sistem doğrultusunda, daha kısa sürede, daha güvenilir ve ekonomik bir patent müracaatı gerçekleştirebilmek ve patent tescili alabilmek mümkündür.

Avrupa patenti, tek bir patent müracaatı ile tüm üye ülkelerde belirlenmiş bir tescil prosedürü ile başvuru tarihinden itibaren 20 yıllık patent tescil koruması sağlamaktadır.

Patent müracaatlarının şekli inceleme, araştırma, yayın, inceleme, itiraz ve tescil kararı ile ilgili tüm işlemleri Avrupa Patent Ofisi ( EPO ) tarafınca yürütülmektedir.

Tescil Prosedürü devam ederken, üye ülkelerden birinde geçici bir koruma talebinde bulunabilmek için, geçici korumanın istendiği ülkenin ulusal ofisine, o ülkenin dilinde çevirisinin verilmesi gerekmektedir.

EPO tarafınca patent tescil verilmesi kararanın ilanına ilişkin olarak, herhangi bir ülkede geçerli olabilmesi için, patent fasikülünün talep edilecek üye ülkenin dilinde çevrilerek ulusal patent enstitüsüne, resmi süreler dahilinde iletilmesi gerekmektedir.

(EUA) Avrasya Patent Tescili

Avrasya Patent Sistemine tarafı ülkeler; Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova,  Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna’dır.

Avrasya patent sistemi ile, üye ülkelerde 20 yıl boyunca patent tescili elde etmek mümkündür.

Avantajları

Tek bir başvuru ve tüm üye ülkelerde tescil imkanı sunmaktadır,

Ulusal müracaatlara göre daha ekonomik olması

Merkezi patent ofisin mevzuatına göre yürütülen işlemler neticesinde daha kolay ve daha hızlı patent tescil imkanı.

OAPI UNION Patent Tescili

OAPI UNION Patent Anlaşması sistemi üye ülkeleri; Benin Cumhuriyeti, Ekvator Gibesi, Fildişi Sahilleri, Burkina Fasso, Çad, Gabon, Gine, Moritanya, Mali, Nijer Senegal, Togo, Kongo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde tek bir başvuru ile patent alınabilmektedir.

(ARIPO) Afrika Patent Tescili

ARIPO Patent Anlaşması üye ülkeleri; Gana, Sudan, Kenya,Botsvana, Nabibiya, Uganda, Sierra Leone, Gambiya, Tanzanya, Somali, Lesoto, Malavi, Mozambik, Svaziland, Zambiya, Zimbabve için tek başvuru ile patent alınabilmektedir.

(GCC) Arap Ülkelerinde Patent Tescili

Körfez işbirliği anlaşması ( Gulf – Co-Operation Council) dahilinde tek bir başvuru ile, üye ülkelerin tümünde patent tescil müracaatı gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Tescil edilen patentler, 20 yıl süre ile korunmaktadır.

Üye ülkeler; Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman’dır