Yurt Dışı Endüstriyel Tasarım Tescili

Yurtdışı Endüstriyel Tasarım Tescili

Endüstriyel tasarım tescilleri, yalnızca tescil edildikleri ülkelerde koruma sağlamaktadırlar. İhracatçı firmaların, ürünlerinin tasarımlarını ihracat gerçekleştirdiği ülkelerde de tescil ettirerek korumaları mümkündür.

Lahey Anlaşması Dahilinde Uluslararası Endüstriyel Tasarım Tescili;

Türkiye’de üretim yapan ihracatçı firmalar, ürünlerinin endüstriyel tasarımlarını, Lahey anlaşması dahilinde (Wipo) Dünya Fikri Mülkiyet Örgütüne üye 42 ülkede tescil ettirebilmektedir.

Endüstriyel tasarım tescil müracaatı wipo nezdinde gerçekleştirilir. Bu müracaat ulusal patent ve marka kurumu aracılığı olmadan da gerçekleştirilebilmektedir.

Wipo, bünyesine müracaat edilen endüstriyel tasarım tescil başvurularını şekilsel inceleme sürecinden geçirerek, Uluslar arası Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi düzenler ve müracaat Wipo tarafından resmi bültenlerde yayınlanır. Wipo bu işlem sonrasında, tasarım tescil müracaatını, tescil talep edilen ülkelerin, ulusal patent kurumlarına değerlendirmeleri için bildirimlerini gerçekleştirir. Ulusal patent ofislerinin değerlendirme ve yayın süreçlerinde her hangi bir olumsuz karar almayan endüstriyel tasarım tescil müracaatları için geçici olarak wipo tarafından gönderilen tasarım tescil belgeleri nihai nitelik kazanmış olur. Bu işlemlerin tamamı yaklaşık 12 ay sürmektedir.

Avantajları;

  • Ulusal Endüstriyel Tasarım Tescil müracaatlarına istinaden, daha ekonomik olması,
  • Tek bir müracaat işlemi ve tek bir dil kullanılarak birden 42 üye ülkede ya da bazılarını seçerek usluslar arası endüstriyel tasarım tescilinin alınabilmesi,
  • Tescil sonrası unvan, nevi, devir, yenileme, adres değişikliği gibi işlemlere tek bir müracaat ile basit şekilde başvuru olanağı,
  • Tescil sürecinin, ulusal müracaatlara istinaden daha kısa sürede gerçekleşmesi

(RCD) Avrupa Topluluk Endüstriyel Tasarım Tescili

Bu sistemi kullanarak ihracatçı firmalar, ürünlerine tek bir müracaat ile, tüm Avrupa üye ülkelerinde Endüstriyel Tasarım Tescili alabilmektedir.

Avrupa birliğine üye ülkelerin tamamında Endüstriyel Tasarım Tescil süreçler EUIPO  (Avrupa Topluluk Marka ve Tasarımı Ofisi) tarafınca yürütülmektedir.

Avantajları;

  • Ulusal Endüstriyel Tasarım Tescil müracaatlarına istinaden, daha ekonomik olması,
  • Tekbir müracaat ile, tüm Avrupa birliği üye ülkelerinde Endüstriyel Tasarım Tescili alınmasına olanak sağlaması
  • Tescil sonrası unvan, nevi, devir, yenileme, adres değişikliği gibi işlemlere tek bir müracaat ile basit şekilde başvuru olanağı,
  • Tescil sürecinin, ulusal müracaatlara istinaden daha kısa sürede gerçekleşmesi

(OAPI) Afrika Birliği Endüstriyel Tasarım Tescili

OAPI üye ülkelerinde tek bir endüstriyel tasarım tescil müracaatı ile tescil olanağı sağlayan bir sistemdir.

16 üye ülkeden oluşan; Gine, Gine Bisseau, Mali, Moritanya, Nijerya, Senegal, Togo, Benin, Burkina Fasso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Çad, Kongo, Cote D’ivorie, Ekvator Ginesi, Gabon Afrika Birliği Endüstriyel Tasarım Tescili ile ulusal müracaatlara karşı daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde tescil alabilmek mümkündür.

Ulusal Endüstriyel Tasarım Tescili

Merkez Patent olarak, paris sözleşmesine taraf olan ülkelerin tamamında müvekkillerinin Endüstriyel Tasarım Tescil müracaatlarını gerçekleştirebilmekte ve tescil süreçlerini takip ederek, müracaatların tescil ile sonuçlandırılmasını sağlayabilmektedir.

Merkez Patent, faaliyete başladığımız günden bu yana, network anlamında her geçen gün iletişimlerini kuvvetli şekilde artırmayı başarmıştır.

Merkez Patent, müvekkillerimizin Endüstriyel tasarım tescili talep ettikleri ülkelerde iletişimde olduğu patent ofisleri ile temasa geçmekte, başvurular için en ekonomik maliyeti araştırmakta, müvekkillerimize teklif iletmektedir. Müvekkillerimizin talebi doğrultusunda, tescil istenen ülkede müracaat gerçekleştirerek, tescil işlemlerini sonuçlandırmaktayız.